ETICS

OSM/EE DECISION SHEET

Category Standard: Clause Document no.
ITAV EN 62368-1:2014 + A11:2017 5.2.2 OSM-EE 19/1
EN IEC 62368-1:2020 + A11:2020 revl
EN IEC 62368-1:2024 + A11:2024
Subject Key words Meeting
ES classification ES1 limits, single pulse, repetitive Ljubljana 2019
pulses, output overload Helsinki 2024
Question

Result of the abnormal operation (output overload) on switch mode power supply, was protective
(hiccup) mode with repetitive pulses on the output. Off time between pulses is >3s (see Fig. 1).
Each single pulse last for approximately 700msec. Each single pulse has some ringing. The voltage
of single pulse does not exceed 60Vpk.

Can such output be classified as ES1?
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Picture 1 — output hiccup
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Measure P1:max(C1) P2 min(C1) P3:rms(C1) P4.pkpk(C1) P5:--- P6--- P7--- P8:---

value 511V -760 mV 284V 5188V
[UHD N [Tbase 976 ms||Trigger
12 Bits Roll 200 ms/div] Stop 69.2V
5MS  25MS/s|Edge Positive

v v v v
X1= 816344 ms AX= 394544 ms
X2= 1210888 s 1/AX= 2.53457 Hz

Picture 2 — zoom of single pulse

Decision

Yes. The result of the abnormal test is repetitive pulses, therefore clause 5.2.2.5 applies. Since
the off time between the pulses is >3s, the limits for single pulse (5.2.2.4) have to be considered.
Since the pulse voltage never exceeds 60Vpk, the output can be classified as ES1

Confirmed by TC108 at Raleigh, 2019

Explanatory notes

The standard does not limit the maximum duration for a single pulse, nor does it consider the
shape of a single pulse.

In Helsinki 2024, OSM-EE decision 19/1 was modified with following changes:
- add 3rd and 4th editions of EN IEC 62368-1
- change category from OFF to ITAV
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